Besparen op je energierekening doe je zo
Het is de laatste tijd erg in om een warmtepomp te laten installeren en zo te besparen op je energierekening en een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. We gaan hierna even verder in op deze ontwikkeling. We overlopen samen met jou de werking, de voordelen en de nadelen om een duidelijker beeld te geven hierop.
Zuinig alternatief voor traditionele verwarming
Een warmtepomp is een zuinig alternatief voor je traditionele verwarmingsketel. Waar je nu voor je verwarming en warm water volledig moet rekenen op het gebruik van aardgas en/of elektriciteit, kan je dat percentage reduceren door gebruik te maken van een warmtepomp. Hierbij mag je rekenen dat je ongeveer een 75% minder traditionele energie zal nodig hebben.
De werking is heel eenvoudig. De pomp haalt de warmte uit omliggende bronnen, zijnde lucht, bodem en water, door middel van collectoren. Van daaruit gaat deze energie met behulp van koelvloeistoffen naar een compressor om vervolgens samengeperst te worden tot op hoge temperatuur. Laatste stap is dan het gebruiken van deze temperatuur voor de voorziening van verwarming en warm water.
Voordelen
Eerste en voor de meeste mensen het belangrijkste voordeel is de daling in je energierekening. Hoewel de aankoop en installatie wel wat kost, krijg je er premies voor terug en zal je traditioneel verbruik een pak lager liggen. Deze beide zaken zorgen ervoor dat de terugverdienperiode relatief kort is en je op termijn sowieso voordeliger zal uitkomen. De pomp heeft bovendien een levensduur van gemiddeld 20 jaar waardoor je die kost slechts een beperkt aantal keer zal moeten maken maar toch jaarlijks zal besparen.
Door een beduidend lagere CO2-uitstoot lever je een positieve bijdrage aan het milieu. Omdat ze hun warmte halen uit omliggende natuurelementen, wordt de opgewekte energie als groene energie aanzien.
Nadelen
Hier kunnen we twee zaken aanhalen die mensen als een nadeel zien.
In eerste instantie is de temperatuur van de pomp lager dan van een traditionele verwarming. Hierdoor doe je er dus goed aan ervoor te zorgen dat de oppervlakte van je radiatoren groter is om in eenzelfde tijdspanne de nodige verwarming te kunnen bieden.
Verder is er voor de installatie van sommige pompen iets meer plaats nodig dan voor de traditionele ketel, hoewel hierin de laatste jaren een duidelijke evolutie valt op te merken. Om de warmte uit de natuurelementen te kunnen halen, moeten ook enkele boringen uitgevoerd worden voor de leidingen.
Zoals hierboven te lezen valt, is deze manier van verwarmen een zuinig, gebruiks- en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarming waarbij de voordelen beduidend hoger zijn dan de nadelen. Ga gerust eens bij diverse verdelers langs voor meer informatie en vraag naar de mogelijkheden voor jouw woning. Bij de bevoegde diensten kan je ook opvragen op welke premies je recht hebt zodat je een volledige berekening kan maken van de kosten en winsten alvorens je een beslissing neemt.
Plaats als eerste een reactie