Mooiste stations van Nederland

In elke stad of dorp die in verbinding staat met een treinspoor staat ook een treinstation. Aangezien de trein in vele Nederlandse plaatsen komt, zijn er ook talloze verschillende treinstations. Nederlandse treinstations staan bekend om hun soms bijzondere architectuur. Nederlanders zijn architectonisch altijd al een voorloper geweest en dit komt in de Nederlandse treinstations goed naar voren. Sommige stations zijn al erg oud, terwijl andere stations in de afgelopen jaren of recent volledig zijn vernieuwd. Hierbij komt een enorme verscheidenheid naar voren betreffende de treinstations. De top 5 van de mooiste stations van Nederland.

Centraal station van Amsterdam

Een van de drukste stations van Nederland en zeker van Amsterdam, behoort ook tot één van de mooiste stations. En dan gaat het vooral om het hoofdgebouw dat is ontworpen door de bekende Nederlandse architect Cuypers. In 1881 werd er begonnen met de bouw van het station en de opening vond plaats in 1889. Cuypers ontwierp enkel het hoofdgebouw, de stationskappen aan de achterzijde zijn van de hand van Eijmer. Het hoofd gebouw telt twee torens, waarmee Cuypers aangaf dat het de toegang tot de stad was. In de loop der jaren zijn er verschillende renovaties en uitbreidingen geweest, maar het authentieke karakter van het stationsgebouw is altijd bewaard gebleven.

Rotterdam Centraal station

Vreemd genoeg kende Rotterdam als tweede grote stad van Nederland tot na de Tweede Wereldoorlog helemaal geen centraal station. Pas in 1957 werd Rotterdam Centraal Station geopend. Voor een station was dit station geen lang leven beschoren. In 2007 werd het station gesloten en volledig gesloopt. Dit oude station had in de loop der jaren dan ook de reputatie gekregen van lelijkste station van Nederland. Maar deze reputatie werd beëindigd in 2014 met de openingen van het nieuwe station Rotterdam Centraal. Dit nieuwe gebouw is hypermodern, strak en wordt nu gezien als één van Nederlands mooiste stations.

Station Valkenburg

Het oudste nog bestaande station van Nederland is Station Valkenburg. Het station stamt uit 1853 en is inmiddels een Rijksmonument. De ontwerper, Jacobus Enschedé, had inspiratie opgedaan bij het Paleis van Koning Willen II. Vandaar dat de architectuur en interieurbouw van het station ook op een klein paleisje lijkt. Het station is nog steeds in gebruik als station en vormt een belangrijke aan- en afvoerplek van de vele toeristen die naar Valkenburg komen.

Station Groningen

Station Groningen staat ook wel bekend als het ‘hoofdstation’. Na enkele noodgebouwen en tijdelijke gebouw vanaf 1866, werd met de opening van steeds meer spoorlijnen in 1893 het huidige stationsgebouw geopend. Het station lijkt aan de buitenzijde op een verkleinde versie van Amsterdam Centraal station, maar de interieurbouw is veel mooier. Zo heeft de stationshal een prachtig gedecoreerd plafond en hangt er een prachtig tegeltableau en gebrandschilderd glas.

Station Arnhem

Arnhem heeft al enkele stations gehad. Het oude station uit 1867 werd in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd en in 1954 werd er dan ook een nieuw stationsgebouw geopend. Toch bestond de wens om een groter station te bouwen. Dit werd dan ook in 2015 gerealiseerd met de opening van een hypermodern en zeer strak uitziend nieuw centraal station. Station Arnhem centraal heeft vanwege zijn architectonische uiterlijk inmiddels diverse vakprijzen gewonnen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.