Een handleiding voor het kopen van een horloge

Het kopen van een nieuw horloge is altijd een klein feestje. Dat wordt nog leuker wanneer u adviezen over de best mogelijke keuze kunt opvolgen. In dat opzicht is een handleiding dus ook een goede manier om te bepalen welke horloges voor u geschikt zijn. De volgende punten kunnen u helpen. 

Een persoonlijke keuze

Het is belangrijk om voorop te stellen dat een horloge een hele persoonlijke bezitting is. Dat betekent dus ook dat u de keuze baseert op wie u bent. Het horloge dat u kiest moet ook echt passen bij uw status en uw persoonlijkheid. Dit is in ieder geval dus alvast de eerste factor om in het hoofd te houden bij het kiezen van een model. Dat neemt niet weg dat het ook niet alleen als een accessoire gezien moet worden. Ook is het van belang dat het model functioneel is. De uitstraling en de bruikbaarheid moeten evenredig aan elkaar zijn. 

Digitaal versus mechanisch

Hoewel er inmiddels zeer veel verschillende soorten horloges op de markt zijn gekomen, is er een belangrijke tweedeling te maken. Enerzijds zijn er de digitale modellen. Anderzijds zijn er de mechanische modellen. Dat deze vervolgens weer in heel veel subcategorieën zijn onder te verdelen is van later zorg. Bepalen tot welke groep u behoort is simpel te doen. Stelt u zichzelf eens de volgende vragen. Is het horloge er alleen om de tijd bij te kunnen houden? Is het een accessoire dat iets over u moet zeggen? Wat mag het kosten? De antwoorden op deze drie vragen wijzen u direct in de juiste richting. 

Praktisch gebruik

Het normale polshorloge voor praktisch gebruik is al bijna een eeuw de standaard. Het horloge dat vooral geschikt is om tijd bij te kunnen houden en verder niet veel extra functies heeft en gemakkelijk in gebruik is. Het is niet te groot en is gemakkelijk bij veel verschillende outfits te dragen. Bovendien zijn deze horloges vaak niet duur. Vaak zijn ze wel waterbestendig en zullen ze niet snel kapotgaan. Doordat dit type model al lang op de markt is, is het ook in grote mate geperfectioneerd. Dit maakt het dus ook een veilige en goede keuze. 

Specialistisch gebruik

Er is ook een hele reeks aan modellen die u op verschillende specialistische wijzen kunt gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan het duikershorloge of aan het sporthorloge. Deze modellen zijn zo ontwikkeld dat ze bijdragen aan de activiteit. Ze hebben meer functies en kunnen beter tegen wat extremere omstandigheden dan de praktische polshorloges. De horloges hebben ook de naam om bij de mensen te passen die net iets meer durven in het leven. In klassieke James Bond-verhalen werd de Britse spion bijvoorbeeld met een duikershorloge neergezet. Daarmee werd ook bewezen dat het ook stijlvol kan zijn om een specialistisch horloge te dragen.

Kiezen voor een pilotenhorloge

Weer een andere categorie die voor u interessant kan zijn is het pilotenhorloge. Het grote verschil met de standaard polshorloges is dat ze wat groter van vorm zijn. Daarmee zijn ze ook de voorlopers van de trend van de grote wijzerplaten die de laatste jaren zich heeft ontwikkeld. Al geldt dit ook voor de polsband. Die is ook breder dan bij de meer standaardmodellen. De horloges werden in het verleden vooral gedragen door piloten en astronauten, zoals de naam al doet vermoeden. Dit zegt ook iets over de mate van presteren onder lastigere omstandigheden. 

Horloges met meer functies

Of er nu voor een mechanisch of voor een digitaal horloge wordt gekozen, de functies kunnen altijd belangrijk zijn. Wanneer u meer wilt weten dan alleen de tijd bijvoorbeeld. Een racershorloge is hier een goed voorbeeld van. Dit model dankt zijn naam aan de mogelijkheden om tijd op meerdere manieren op te nemen op een hele precieze manier. Dit zijn overigens ook vaak modellen die iets groter van vorm zijn dan de meer standaardmodellen voor om de pols. Duidelijk kunnen aflezen is essentieel. Bekende ontwerpers die zich hierop richten zijn Omega n TAG Heuer. 

De smartwatch

In de afgelopen jaren is de smartwatch in rap tempo opgeklommen. Eigenlijk zijn dit gewoon touchscreen computers en liggen ze dichterbij de smartphone dan bij het horloge. De kwaliteit is snel verbeterd en de mogelijkheden lijken eindeloos. Dit is dan op praktisch vlak ook veel meer dan een horloge. In veel gevallen is een bron voor de informatie wel nodig, bijvoorbeeld door koppeling aan de smartphone. Dit verschilt natuurlijk flink met een gewoon horloge zoals dat altijd bestaan heeft. Ze kunnen ook wat groot en dik qua ontwerp blijken te zijn. 

Als accessoire dragen

Een horloge als accessoire dragen is natuurlijk ook een goede mogelijkheid. De horloges die ontworpen zijn als eyecatcher waarbij praktisch gebruik minder belangrijk is passen hierbij. Ze kunnen bijvoorbeeld heel dun, smal en klein zijn. Anderzijds kunnen ze ook juist heel luxe zijn met alles erop en eraan, inclusief dure edelstenen. Of wanneer ze ontworpen zijn door speciale designers. Denk aan het Zwitserse uurwerk. Al zijn in de laatste jaren ook andere designers opgeklommen. Limited editions zijn geen uitzondering in deze categorie. Wie het horloge als onderdeel van de persoonlijkheid draagt zit goed in deze categorie. 

Tot slot

Aan de hand van deze grote categorieën in de wereld van horloges is al een goede keuze te maken. Binnen de categorieën zijn dan nog verschillende varianten te vinden. Bijvoorbeeld waar het gaat om vormgeving bij de horloges die u als accessoire draagt. Of op het vlak van functies bij gebruik van de specialistische horloges. Aan de hand van uw budget kunt u dan bepalen wat het best passend voor u is.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.