Je huis isoleren, hoe doe je dat?

De maatschappelijke discussie over het het zo energiezuinig mogelijk maken van woningen is volop bezig. Het is niet alleen van belang om zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken en over te stappen op schone brandstoffen, ook zo weinig mogelijk energie gebruiken is belangrijk. De basis hiervan is isolatie van je woning. Een goed geïsoleerde woning zal geen warmte meer laten ontsnappen en kou zal niet meer door de kieren van de woning naar binnen kunnen komen. Er zijn dan ook vele onderdelen van de woning die je van isolatie kunt voorzien.

Dak isolatie

de daken van woningen staan voortdurend bloot aan de verschillende weersinvloeden. Dakisolatie is dan ook zeker aan te bevelen. Vooral als je de zolder gaat gebruiken als een kamer. Is de zolder onverwarmd en ongebruikt, dan kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Hiermee verklein je het totale oppervlak van de woning dat geïsoleerd moet worden. Met dakisolatie kan op jaarbasis gemiddeld zo’n € 800,- bespaard worden. Bij dakisolatie heb je veel verschillende isolatiematerialen waar je uit kunt kiezen. Voor het isoleren van hellende daken zijn minerale wollen, zoals glaswol en steenwol ideaal om te gebruiken. Het materiaal, meestal in dekens, kan gemakkelijk op maat worden gesneden of geknipt en makkelijk tussen spanten van het dakbeschot worden geklemd. Het gebruik van isolatieplaten wordt ook populairder. Deze platen zijn licht in gebruik, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn ongevoelig voor vocht.

Vloer isolatie

Met vloerisolatie merk je niet alleen dat je wel zo’n € 200,- tot € 400,- op jaarbasis kunt besparen, je zult ook direct merken dat het comfort in de woning flink zal verbeteren. Vooral als je last had van koude vloeren en het onmogelijk was om blootsvoets door de woonkamer te lopen, zal vloerisolatie een enorme verbetering zijn. Heb je een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoog? Dan is het mogelijk om de onderzijde van de vloer te isoleren. Hiervoor komen verschillende isolatiematerialen in aanmerking, zoals purschuim, glaswol, steenwol, of thermokussens. Met grote isolatieplaten kan er niet gewerkt worden, want daar is de ruimte te klein voor. Is de kruipruimte te laag, dan kun je kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren of van bovenaf. Bij isoleren van bovenaf wordt vaak gebruik gemaakt van kunststof isolatieplaten of purschuim.

Spouwmuurisolatie

Bij nieuwbouwwoningen wordt de spouw reeds geïsoleerd. Het zijn dan vaak ook woningen van voor 1975 waar de spouwmuren nog niet zijn voorzien van spouwmuurisolatie. Het zijn dan vaak ook oudere woningen waar achteraf nog spouwmuurisolatie wordt aangebracht. Het spreekt voor zich dat de spouwmuren niet worden opengebroken op isolatieplaten aan te brengen. Er worden in de buitenmuren gaten geboord. Door deze gaten wordt dan een isolatiemateriaal gespoten of geblazen. De meest gebruikte isolatiematerialen voor het achteraf isoleren van de spouwmuur zijn purschuim, glaswolvlokken en EPS parels. De keuze voor een bepaald materiaal is afhankelijk van de breedte van de spouw en de staat van de muur. Met een vrijstaande woning is met spouwmuurisolatie als snel zo’n € 1.000,- op jaarbasis te besparen en in een tussen woning tot € 700,-.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.