Hoe vind je de beste VoIP provider?

Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van Voice over IP (VoIP) en zijn overtuigd van de kosten die zo bespaard kunnen worden en de mate van flexibiliteit die het biedt. Ook de techniek is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Nu alleen nog even de beste VoIP provider zien te vinden, maar hoe vind je die dan?

SIP of PBX?

Het is in de eerste plaats belangrijk de behoefte van de organisatie helder in kaart te brengen. Aan de hand van die bevindingen maak je de keuze uit geïntegreerde toegang, Session Initiaton Protocol (SIP) of voor Private Branch Exchange (PBX). Kiezen voor geïntegreerde toegang betekent minder kosten maken want in dat geval wordt telefoneren niets meer dan een applicatie op het netwerk, vergelijkbaar met bijvoorbeeld e-mail. SIP is meer geschikt voor multimedia communicatiesessies, PBX is een systeem dat vooral telefoondiensten als bijvoorbeeld de voicemail maakt.

Hosted of self-hosting?

Vervolgens kun je kiezen voor Hosted Voip of voor de mogelijkheid van self-hosting. Kies je voor hosted dan besteed je het onderhoud van het systeem uit en heb je zelf geen omkijken naar zaken als installatie en updates. Er is toegang via de cloud die op afstand geopend kan worden. Uiteraard kun je ook zelf de hosting bezorgen. Dit is minder kostbaar, maar vergt aan de andere kant wel meer van de medewerkers. Voor je definitief voor een provider kiest laat je je informeren wat er gebeurt als de internetverbinding het begeeft. Kun je dan wel blijven communiceren met je klant? Wat is daarvoor geregeld zodat je met de klant kunt blijven communiceren? Doorgaans worden mobiele telefoonnummers aan de VoIP-lijn verbonden. Valt internet uit, dan wordt het gesprek naadloos doorgeschakeld naar de mobiele telefoon.

Zorg altijd voor voldoende bandbreedte

Zorg altijd voor voldoende bandbreedte en voor een goede (lees: uitstekende) kwaliteit internet. Kies daarom ook voor een provider die QoS biedt; Quality of Service. Dan zal behalve een gegarandeerd goede bandbreedte ook de kwaliteit van de gesprekken altijd in orde zijn. Verder is het verstandig je voor te laten lichten over uptime garanties van een provider, iets dat veel zegt over de kwaliteit die een provider biedt. Belangrijk is om de bandbreedte goed te berekenen en het telefoon- en internetgebruik binnen de organisatie in beeld te hebben. Met name voldoende bandbreedte is in dit kader essentieel.

Vraag of de verkooppraatjes waargemaakt worden

Vraag een potentiele provider ook gewoon naar referenties of benader andere bedrijven die al zaken deden met de provider om zo te horen hoe de geleverde VoIP in de praktijk werkt. Met andere woorden: of de verkooppraatjes ook écht waargemaakt worden. Uiteraard zorg je dat je provider garanties biedt voor zaken als uptime, QoS en de bandbreedte. Deze afspraken laat je uiteraard op papier zetten.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.